20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten009.jpg

Nieuwe HQ van Aartsen


15/06/2019



20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten002.jpgRondleiding in het nieuwe hoofdkantoor van Aartsen

‘‘Elk detail is er met een reden.’’ Het is zover: de opening van het nieuwe hoofdkantoor in Breda. Maar wat is er zo speciaal aan het nieuwe kantoor? Om dat te laten zien, liepen we met Frank van der Velden (operationeel directeur Aartsen), architecten Pascal Grosfeld en Jaap Bekkers (partners Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten) en interieurarchitect Jan Geysen (PUUR architecten) door en rondom het schitterende nieuwe pand.

 

Formeel versus informeel

Jaap: “We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de aloude gedachte: een paviljoen naast de oorspronkelijke boerderij op een landschappelijke, ingetogen manier. Dat principe hebben we doorgezet.” Jan vervolgt: “Het paviljoen, het kantoor, heeft duidelijk een formeel, internationaal en zakelijk karakter. De boerderij daarentegen heeft een informeel karakter.” “Het is heel belangrijk dat de ideeën die

architecten ontwikkelen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden”, vertelt Frank. “Daarom hebben we de uitvoerders direct bij dit project betrokken. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat de bouwpartners met praktische, passende en betaalbare alternatieven kwamen voor sommige onderdelen.”

 

Kwaliteit zonder overdaad

Volgens Jan is Aartsen altijd op zoek naar kwaliteit. “Niet alleen in eigen producten, maar ook in dit project. Ze hebben ons de kans gegeven een heel goede samenwerking te bewerkstelligen met alle partners van dit project.” De partners waren enorm betrokken en dat ging behoorlijk ver. Frank: “We hebben in een bouwkeet het hele plafond met alle componenten van luchtbehandeling, koeling, verlichting, geluid en branddetectie opgebouwd. Juist om te beoordelen of onze wensen technisch haalbaar waren en of het visueel mogelijk was wat we voor ogen hadden.” Jaap vult aan: “Het is kwaliteit zonder overdaad. We vinden het belangrijk dat medewerkers en bezoekers de rust ervaren die we nastreven.”

 

20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten007.jpg20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten001.jpg

V.l.n.r. Pascal, Jaap, Frank en Jan

 

Jaap: “Wat je niet ziet, maar wel ervaart, is de enorme rust die het gebouw uitstraalt.”

 

Jan: “De boerderij is authentieker dan het paviljoen. Door de karakteristieke verbinding met een glazen gang wordt het contrast tussen boerderij en kantoor groter. Het is de tastbare verbinding tussen oud en nieuw.”

 

Jaap: “Ik vind het effect van de patio boven verwachting. Het samenspel van interieur en exterieur en licht en lucht in het hart van het gebouw brengt heel veel kwaliteit.”

 

Jan: “De boerderij krijgt verschillende functies. De belangrijkste functie is de lunchruimte voor medewerkers. Maar die ruimte kan ook worden gebruikt voor presentaties. Er staat verder een mooie keuken in. Daarnaast krijgt Aartsen Kids Foundation een ruimte op de mezzanine, een soort tussenverdieping. De voormalige woonkamer, later kantine, wordt opnieuw woonkamer waar gezelschappen ontvangen kunnen worden.”

 

Frank: “In de boerderij hebben we een professionele keuken laten plaatsen en nu is er dus de mogelijkheid om hier in huis een cateraar diners te laten voorbereiden voor gasten die we ontvangen. Dan blijven we gewoon in onze eigen omgeving.”

 

Jaap: “Als je om het gebouw heen loopt, valt de hoogwaardige uitstraling van het paviljoen op. Rust, eenduidigheid, mooie insneden, eenvoud, moderniteit en een aansprekende entree. Als je bij de hoofdentree naar binnen gaat, ervaar je dat binnen en buiten één worden.”

 

Jaap: “We zijn heel ver gegaan. Bijvoorbeeld bij de zonwering. We hebben net zo lang gepuzzeld totdat de geleidingsmechanismen van de zonwering vrijdragend en exact uitgelijnd op de kitnaden van het glas gerealiseerd konden worden.”

 

Jan: “Iets wat je niet direct ziet, zijn de hoog-comfort klimaatplafonds. Alle technieken, waaronder ventilatieroosters, zijn in de voegen verwerkt, het plafond raakt nergens de randen en de verlichting hebben we speciaal laten ontwikkelen. De essentie van de ruimte wordt zo benadrukt en niet afgeleid door technieken.”

 

Frank: “Het koelplafond wilden we zo strak mogelijk houden. Dus alle techniek is in of verdekt boven het plafond verwerkt.”

 

Jan: “De gevelbekleding hebben we naar binnen toe doorgetrokken. De plint rondom het gebouw is van hardsteen en dat geeft een sterk eigen karakter en ook dat hebben we naar binnen getrokken. Zo ontstaat één geheel.”

 

Jaap: “De details zijn enorm belangrijk. Als je dat niveau niet opzoekt, ervaar je nooit de sereniteit die je nu wel ervaart. Werkelijk alles is doordacht. Elk detail is er met een reden.”

 

Jaap: “In het zinken dak van de patio wilden we alleen verticale lijnen hebben. Daarnaast wilden we dat de overstorten onzichtbaar zouden zijn. Dat kostte veel moeite, maar het gaat om verfijning.”

 

Frank: “Veel details in het gebouw zijn pas op een laat moment bekend geworden en dan is het voor een aannemer lastig om goed te anticiperen, maar het is allemaal wél gelukt.”

 

Jan: “We vragen ons steeds af hoe mensen door het kantoor zullen bewegen. Daarover denken wij gezamenlijk na. En dat gaat zover dat we zelfs de draairichtingen van deuren en de plaats van het kopieerapparaat uitgebreid ter discussie stellen.”

 

Frank: “We hadden al prachtige bureaus, maar er hingen overal kabeltjes onder. Dat is slordig. Nu hebben we het zo gemaakt dat we overal makkelijk bij kunnen, maar zonder dat er kabels te zien zijn.”

 

Jaap: “Dingen ontstaan niet zomaar uit het niets. Er zijn denkprocessen en er is overleg nodig om tot iets goeds te komen. Vaak is het ook zo dat je gedurende het proces tot nieuwe inzichten komt. Daar moet je als team voor openstaan.”

 

20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten011.jpg20190523_aartsenfruit_NFSM_architecten006.jpg