Campo 300ppp-99.jpg

Agrovision verovert de wereld. Voor groei is lef en toewijding nodig.


03/06/2021



Iedere succesvolle ondernemer moet een vorm van lef hebben. Alle ondernemers die met Aartsen werken, tonen zeker lef, want samenwerking betekent dat je als partner ook streeft naar het beste! Een bedrijf dat eruit springt als het om guts gaat, is Agrovision. Laten we eens beter kennismaken met dit Peruviaanse bedrijf. 

 

Jaarrond voor de hele wereld

Agrovision teelt, verpakt en exporteert groenten en fruit uit Peru (en binnenkort ook uit Mexico en Marokko). Het gaat om blauwe bessen, druiven, asperges en avocado's, die Agrovision levert op momenten van het jaar dat de klanten geen binnenlandse productie hebben. Dankzij de teeltregio en geavanceerde landbouwtechnologieën heeft Agrovision de mogelijkheden om het hele jaar door te leveren. Producten gaan naar gevestigde en opkomende wereldmarkten zoals de Verenigde Staten, Canada, Europa, het Verenigd Koninkrijk, China en andere Aziatische en Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. 

 

De oprichters van Agrovision, Tom Snyder en Steve Magami, hebben allebei ervaring met het leiden van en investeren in bedrijven waarbij grondbezit en -gebruik centraal staan. Maar geen van beiden had directe ervaring met het verbouwen van groenten en fruit. Dat weerhield ze er niet van plannen te maken. Integendeel. Steve Magami: “We zagen enorme kansen 

voor blauwe bessen. Plus een relatief matige leveringskwaliteit over de hele wereld. Tegelijk zagen we de mogelijkheid om het hele jaar door te produceren in Peru, de natuurlijke kas. Wow! We bedachten hoe interessant het zou zijn als we produceerden met een voorspelbare en betrouwbare aanvoer en de beste kwaliteit.” 

 

Anders dan anderen

“We bewonderen het werk van veel exporteurs in Peru en in andere teeltgebieden. Maar de wereld heeft betere spelers nodig en om dat te bereiken moeten we nog betere telers worden. We kijken anders tegen zaken aan – dat is onze visie. We willen de wereld om ons heen transformeren. Zo gebruikten we onze visie en verbeeldingskracht om delen van de Peruviaanse woestijn om te vormen tot bloeiende landbouwgrond, om te zoeken naar nieuwe en betere variëteiten en om ons te helpen de enorme kans te grijpen die China biedt dankzij de grote vraag naar bessen.”

 

Nieuwe producten 

Agrovision startte met blauwe bessen, maar heeft zijn assortiment uitgebreid met asperges, druiven en avocado’s. “In elke branche is enige moed nodig om over te stappen op nieuwe producten, want er is geen enkel project zonder risico. Voor groei is lef nodig. Maar er is ook toewijding voor nodig. We zijn ons bewust van de risico's, maar we zijn buitengewoon voorzichtig. Elke beslissing wordt zeer zorgvuldig overwogen en we werken met de beste mensen en we luisteren naar hen.” 

 

Over de grenzen

“We transformeren in een mondiaal bedrijf. Voorheen waren we meer op Peru gefocust, maar dat is allemaal aan het veranderen. We vroegen ons af hoe we bessen het hele jaar door, 52 weken lang, kunnen aanbieden. 

Om dat te doen, moet je in Mexico zijn voor de Amerikaanse markt. En voor de Europese markt moet je in Marokko zijn. Dus dat hebben we gedaan. We zijn neergestreken in Mexico en Marokko met de nieuwste en leidende genetica en met de beste teams. Inmiddels hebben we ons als organisatie zodanig ontwikkeld dat we toonaangevend talent kunnen werven. Dat lukte niet toen we net begonnen in Peru. Ons traject biedt zoveel kansen en dat vertaalt zich nu, heel snel, in geografische expansie. Op dit moment planten we frambozen en bramen op onze eerste honderd hectare in Mexico.”

 

De marktkennis van Aartsen

China is een belangrijke groeimarkt voor Agrovision en daarbij speelt Aartsen een rol. “We hebben een zeer nauwe werkrelatie in China en Europa, waardoor Agrovision-Aartsen één van de toonaangevende toeleveringsketens is. In zowel Azië als Europa zijn blauwe bessen en druiven momenteel onze belangrijkste gewassen. We hechten veel waarde aan de marktkennis van Aartsen in Europa en Azië en hun vermogen om de behoeften en voorkeuren van klanten te kennen. 

Dit leidt tot meer verkopen en betere prijzen.”

 

Aartsen en lef

Volgens Steve Magami laat Aartsen ook zien voldoende lef te hebben: “Wat doet een Nederlands AGF-bedrijf in Hong Kong? Hoe zijn ze één van de toonaangevende spelers in de sector geworden? Dat kan 

alleen met een flinke dosis lef en moed!” 

 

“Landbouw heeft de capaciteit om levens en land ten goede te veranderen 

en daar doen we dan ook alles aan.”

 

Agrovision en ambitie 

“Onze ambitie is om de jaarrond-markt voor bessen te laten groeien, over de hele wereld. In de grote, bestaande markten stimuleren we met name de groei van premium blauwe bessen, waardoor de blauwe bes naar nieuwe hoogten wordt getild. 

 

Tegelijk stellen we nieuwe normen voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Niet alleen bij de acquisitie van grond, maar ook bij het niet aflatende streven naar innovatie bij het kweken en verwerven van nieuwe rassen, het telen, het verpakken en verzenden ervan. Maar we zijn niet alleen ambitieus voor Agrovision, maar ook voor de mensen die voor ons werken en voor de gemeenschappen waarin we actief zijn. Landbouw heeft de capaciteit om levens en land ten goede te veranderen en daar doen we dan ook alles aan.”  

 

Zowel Agrovision als Aartsen lopen over van ambitie. Beide organisatie streven dan ook naar het verder versterken van de samenwerking en ze zien de toekomst zeer positief tegemoet.