AARTSENFRUIT_HONG_KONG_FULL.jpg

Stay healthy. Stay nonstopfresh.


14/05/2020



Na het beëindigen van een telefoongesprek, een meeting of na een lunch met iemand zei je vaak: ‘Tot snel!’ Nu zeggen we vaak: ‘Blijf gezond!’. De nieuwe manier van afscheid nemen in de coronatijd, een pandemie die de wereld in no-time op zijn knieën heeft gekregen.

 

Zakelijke veranderingen

asia-column.png

Voor iedere ondernemer geldt dat we altijd scherp moeten zijn op veranderingen. Een verandering van leiderschap zou zomaar eens erg belangrijk kunnen worden. Je eigen mensen en relaties absoluut op 1 zetten en andere factoren komen op de 2e plaats. Bewustheid, mee kunnen en vooral durven veranderen en dat ook uitstralen binnen je organisatie, zou zomaar eens van grotere waarde kunnen zijn dan een hoger salaris. Transformatie gebeurt als de nood hoog is! Thuiswerken is onmogelijk, we moeten elkaar iedere dag zien en digitaal werken doen we niet in onze industrie. Het zijn veelgehoorde statements binnen verschillende industrieën in de wereld. Toch moesten veel mensen overstag gaan de laatste maanden. En zo erg was het niet, zegt men nu al.

 

Verantwoordelijkheid nemen en presteren is iets wat erg belangrijk is. Zorgen dat je je werk gewoon goed doet! Moet men daarbij iedereen face-to-face zien? Universiteiten verlangen bijvoorbeeld veel eigen verantwoordelijkheid, maar moet men fysiek aanwezig zijn tijdens colleges? Online werken en daarmee digitalisering zal hier (en in andere industrieën) zeker in een stroomversnelling komen. 

Horecazaken die enkel een restaurant zijn? Of moet men een multi-zaak worden? 


Overdag een delicatessezaak, in de avond een restaurant en tijdens de lunch thuis en op kantoor bezorgen. Hybride modellen zouden sowieso wel eens meer toekomst kunnen hebben in een veranderende wereld. Stel je eens een permanente 1,5 meter economie voor. Wellicht zouden we dan ook kunnen kiezen voor een snellere omloop in restaurants. Maak er een ‘maximaal 1,5 uur economie’ van. Dan zijn we ook meteen af van die mensen die maar blijven hangen en niets meer bestellen! 

 

Aartsen Asia en Hong Kong

Sinds januari speelt het coronavirus een rol in het dagelijkse leven in Hong Kong. Scholen, bioscopen, speeltuinen en bars zijn gesloten. Winkels van de grote luxe merken zijn ineens lege zaken. In het openbare leven mag je niet met meer dan 4 personen samenkomen (met mondkapjes) en overal wordt je temperatuur gemeten. 

 

Landen zijn in lockdown, en veel wholesale-markten zijn gesloten. Samen met onze partners in de wereld doen we er alles aan om de handel zo goed mogelijk te laten verlopen. We kunnen trots zijn op onze partners in de wereld. 


Trots zijn op het feit dat iedereen zich zo opstelt, dat we er ‘samen’ doorheen moeten komen. En één ding is zeker: dat gaat ons lukken. Aan elkaar denken en er voor elkaar zijn!

 

Iets wat me nu te binnen schiet: als gevolg van tegenvallende verkopen verkeren luxe merken op dit moment in zwaar weer in Hong Kong. Veel trends starten tegenwoordig in Azië. Worden mondkapjes het nieuwe fashionitem in alle denkbare kleuren en vormen? Gucci, LV en Prada kunnen er hun voordeel mee doen…

 

Stay healthy, stay active, stay sharp, stay nonstopfresh!

 

Asia Column - Menno van Breemen, Managing Director bij Aartsen Asia in Hong Kong.