yes-we-can.jpg

Can we stay healthy in Venlo and Frugro?


14/05/2020



Yes we can! Daar moest ik aan denken toen ik het onderwerp hoorde van dit nieuwe nonstopfresh magazine.
 

Met grote inzet van al mijn collega’s kunnen wij ons werk, zij het wat aangepast, blijven doen. In deze corona- tijd hebben we een aantal maatregelen en aanpassingen gedaan in onze cash-and-carrys, loodsen en kantoren. We hanteren de 1,5 meter afstand regel, op een aantal plaatsen hebben we antibacteriële gel voor collega’s en klanten geplaatst en door een aantal ingangen te sluiten hebben we betere toegangscontrole en zijn onze loodsen alleen toegankelijk voor onze medewerkers. Zo hopen wij allen NONSTOPFRESH te blijven.
 

Covid-19 en onze dagelijkse bezetting

Frans mock up.pngIn beide filialen is ons ziekteverzuim met betrekking tot Covid-19 zeer klein. We houden zoveel mogelijk rekening met de genomen maatregelen en iedereen gaat er goed mee om. We zijn niet verlegen om klanten en collega’s indien nodig te herinneren aan de afspraken die we hebben gemaakt. Ook buiten het werk in de privésfeer houdt iedereen goed rekening met het virus om partner-kinderen-familie-collega’s en klanten te beschermen.
 

Cruciale beroepsgroep

De voedselketen is tijdens deze crisis aangeduid als cruciale beroepsgroep om de samenleving draaiende te houden. 
Door mijn verantwoordelijkheid in beide filialen ben ik veel aan het pendelen tussen Venlo en St. Katelijne-Waver. Zoals je voorheen zonder controle de grens Nederland-België over kon heb je nu een “werkgeversverklaring cruciale beroepsgroep” nodig en zijn er grenscontroles. Ik wil nog wel eens overnachten in Mechelen maar dat is in deze periode niet makkelijk, er is nog één hotel open maar geen diner of restaurant beschikbaar. Alle horeca gesloten dus de kilometerteller van mijn auto maakt overuren. Maar eh, er gaat niets boven thuis eten...

 

En ja, wat doe je als je in je uppie in een hotel zit? Beetje werken, verslagen maken en veel wandelen. Mooie stad Mechelen, het is de vijfde stad van Vlaanderen en na Antwerpen de tweede grootste stad van de provincie. 

 

Aangezien ik een voetballiefhebber ben gingen mijn wandelingen ook naar het Oscar Vankesbeeckstadion van Racing Mechelen en het AFAS stadion van KV Mechelen. Wilt u een groot verschil zien in stadions gelegen in dezelfde stad? Mechelen is the place to be!
 

Covid-19 biedt ook weer kansen

Consumenten zijn in deze periode extra gemotiveerd om over te stappen op een gezondere levensstijl en hebben meer tijd  om stil te staan bij hun eetgewoonten. Dit kan straks kansen bieden als mensen die gezondere voeding blijven innemen. 

Wat op het ogenblik opvalt is de grote verkoop van gember en knoflook. Klanten die bijvoorbeeld aan horeca leveren zijn inventief en zoeken naar andere wegen om toch aan hun omzet te komen, denk aan bestellingen thuis bezorgen of het maken en bezorgen van groenten en fruit pakketten. Met een aantal klanten die voorheen naar de zaak kwamen communiceren we nu via de electronische snelweg, dit biedt ook kansen voor de toekomst.

 

Organisatie

Veel werk steek ik op het ogenblik in het optimaliseren van onze organisatie in Frugro. De vacatures ingevuld zien te krijgen en alle poppetjes op de juiste plaats. Onderzoeken wat we kunnen verbeteren en daar aan te werken. Vele aspecten komen dan voorbij, goed om daar mee bezig te zijn en veranderingen in aan te brengen. We hebben een prima groep collega’s en die willen we opnieuw bewustmaken van het Aartsen niveau. We zijn op de goede weg, maar er is nog werk te verzetten.

Nu ik daardoor wat minder mijn gezicht laat zien in Venlo is het wel fijn dat andere collega’s deze handschoen oppakken en er de juiste invulling aan geven. Geeft mij in ieder geval veel rust en voldoening. In Venlo hebben we pas een verbouwing van loods en kantoren achter de rug en de uitdaging is dat we de groei van de laatste jaren een vervolg kunnen geven. Ik ben trots dat ik leiding mag geven aan een geweldige groep collega’s.

 

Zijn er verschillen/overeenkomsten tussen Aartsen Venlo en Aartsen Frugro?

In België zijn alle dag- en weekmarkten op het moment van schrijven gesloten en in Nederland en Duitsland open, dat is het enige verschil in onze beroepsgroep tijdens Covid-19. Wel zijn overal de AGF winkels geopend. Wij hebben alle voorzieningen getroffen om onze cash-and-carry’s open te kunnen houden juist voor de markten en winkels. In Frugro zetten onze klanten de wekker vroeger als in Venlo waardoor de werkzaamheden voor mijn Belgische collega’s ook eerder starten, dit onderscheid is altijd al zo geweest. 
 

Verder zijn zowel Aartsen Venlo als Aartsen Frugro gehuisvest op het veilingterrein en mede daardoor blijft de aantrekkingskracht ook tijdens Covid-19 groot.
 

Covid-19 at home

Natuurlijk heeft het coronavirus ook een impact op onze thuissituatie, geen visite en geen bezoekjes. Mijn vrouw Caroline komt uit Noord-Ierland en heeft al twee familiebezoeken moeten afzeggen doordat er op dit moment geen vluchten gaan. Dat is een vervelende bijkomstigheid, familie en hulpbehoevende moeder die je nu niet kan helpen. 

Ook had ik een vlucht gepland staan naar onze zoon in Hong Kong om daar de 10 km te lopen die helaas niet is doorgegaan. Maar er komen wel weer betere tijden dat we dit in kunnen halen en dat gaan we dan ook zeker doen! In deze tijd zoek je naar andere mogelijkheden om je te vermaken en kwamen we bij onze wandelingen een privé strandje tegen bij de Waal in Nijmegen waar we ons een aantal dagen prima hebben vermaakt. In deze drukke wereld dicht bij huis kan je de rust vinden,
waar 1,5 meter afstand geen probleem is…

 

Vanuit Venlo en Frugro: Stay healthy, stay nonstopfresh!

 

Column - Frans Jongerius is site manager for Aartsen Venlo and Aartsen St. Katelijne-Waver (Frugro).